- Home
- Grim Reaper - See You in Hell
Grim Reaper - See You in Hell
Grim Reaper-See You in Hell
Grim Reaper. Ο Χάρος. Αυτή η δρεπανοφόρα φιγούρα έχει επηρεάσει και γίνει πηγή έμπνευσης για ΟΛΕΣ τις τέχνες. Ταινίες, μουσική, βιβλία, πίνακες, τα πάντα. Στη heavy metal αυτό το όνομα το καπάρωσαν κάποιοι Βρεταννοί από το Worcestershire το 1979 όταν και ξεκίνησε το γνωστό μουσικό κύμα του νησιού, το N.W.O.B.H.M. Το συγκρότημα στο χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας κυκλοφόρησε τρία διαμαντάκια πριν διαλύσει το 1989. Από το 2016 πλέον υπάρχουν οι Steve Grimmett's Grim Reaper μιας και ο Steve (aka Βενιζέλος) δεν είναι από τα αυθεντικά (άρα δεν έχει το δικαίωμα να κρατήσει το όνομα) μέλη της μπάντας (δεν τραγουδά καν στο πρώτο υλικό/demo της μπάντας) αλλά μεταπήδησε από ένα άλλο n.w.o.b.h.m σχήμα, τους Medusa, το 1982. Σε αυτή τη νέα σύνθεση βρίσκουμε και νέο drummer με τον οποίο θα κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο ‘’ See You in Hell’’ ένα χρόνο αργότερα. Και πάλι με νέο drummer, η κλασσική σύνθεση των Grim Reaper θα μας χαρίσει δυο ακόμα εκπληκτικούς δίσκους, τα ‘’Fear No Evil’’ (1985) και ‘’Rock You to Hell’’ (1987). Μπορεί τα υπόλοιπα μέλη να μην συνέχισαν ως νουσικοί σε heavy metal μπάντες, αλλά ο τραγουδιστής πήγε στους Onslaught και αργότερα έφτιαξε τους πιο μελωδικούς Lionheart. Πλέον, όπως ήδη αναφέρθηκε, έχει τους Steve Grimmett's Grim Reaper με νέους δίσκους και συναυλίες με παλιό και νέο υλικό για το σανίδι.
Αν και Εγγλέζικη μέχρι το κόκαλο μπάντα, το εναρκτήριο ‘’Dead on Arrival’’ φέρνει στο μυαλό US Power Metal μπάντες. Θα μου πείτε και σε αυτές τις μπάντες η μεγαλύτερη επιρροή ήταν οι Maiden αλλά εκεί που θέλω να καταλήξω ότι το συγκεκριμένο τραγούδι ακούγεται πολύ πιο φορτσάτο και σκληρό από τον μέσο όρο των Αγγλικών συγκροτημάτων που κυκλοφόρησαν δίσκο το 1983. Δαιμονισμένα φωνητικά συνοδευόμενα από ηγεμονικές κιθαριστικές αρμονίες. Ιδροκοπημένες ταχύτητες δεν σε αφήνουν να πάρεις ανάσα, θυμωμένες τσιρίδες σου κόβουν τα πόδια. Τι να λέμε, με τέτοια κλασσικά τραγούδια κάποιοι δίσκοι θα μείνουν στην αιωνιότητα. Το ‘’ Liar’’ έχει πιο hard rock συναίσθημα, θυμίζει αρκετά nwobhm μπάντες (είναι και παλιότερη σύνθεση). Τάσεις για αναζωπύρωσης των ρυθμών, σόλος που σε κολλάνε στον τοίχο, θωρακισμένες συγχορδίες. Το μελωδικότερο ‘’ Wrath of the Ripper’’ δίνει βάση στις φωνητικές γραμμές, θησαυρός για το συνολικό αποτέλεσμα. Θεριό ανήμερο που σε τρομάζει με τις λαρρυγικές του ικανότητες. Η μουσική δεν πάει πίσω, ειδικά το σόλο του Bowcott κλέβει καρδιές αλλά οι μεγαλύτεροι έπαινοι ανήκουν στον χοντρούλη (τότε μάλιστα είχε ελάχιστα παραπανίσια κιλά). Τα τραγούδια είναι σύντομα και περιεκτικά και δεν καταλαβαίνεις καν πότε τελείωσε η πρώτη μεριά. Μοναδικές αποδείξεις είναι η ησυχία, η ακινησία και η αίσθηση του ιδρώτα που ρέει ασταμάτητα στο μέτωπο σου.
Το ίδιο σκληρά και σθεναρά συνεχίζει και η δεύτερη πλευρά του δίσκου. Συντονισμένη τετράδα που προκαλεί δυνατά συναισθήματα με το δραστήριο και ένθερμο παίξιμο της. Νεανικός ενθουσιασμός, μεταλλικό αίμα και συνθετική έμπνευση στο ‘’Run for Your Life’’. Άμεσο, χωρίς κωλυσιεργίες, παίρνεις το σβέρκο στο χέρι ενώ η φωνή σου σύντομα χάνεται αν προσπαθήσεις να συμμετέχεις ενεργά. Σκυλιασμένες ταχύτητες, κατεδαφιστικές κραυγές, αλησμόνητες κιθαριστικές μελωδίες. Το ηρεμότερο ΄΄The Show Must Go On΄΄ χαρίζει εξαίσια κιθαριστική έμπνευση με ατελείωτα σκιρτήματα της εξάχορδης. Κλείσιμο με το απόλυτο, χιλιοτραγουδισμένο ‘’ See You in Hell’’. Δεν υπάρχει περίπτωση να ασχολείσαι πάνω από δυο μέρες με αυτή τη μουσική και να μην το έχεις αναπαράγει με όλη τη δύναμη σου σε ένα μαγαζι, στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι σου. Αποκλείεται να μην έχεις βγάλει τα σωθικά σου τραγουδώντας αυτές τις τέσσερις λέξεις. Τραγούδι χωρίς ξαπόσταση, μια ανάσα ξελόγιασμα. Απλό το οικοδόμημα αλλά γεροί οι τοίχοι του. Τα καλύτερα στοιχεία των Grim Reaper τσουβαλιασμένα σε λίγα λεπτά, ηχητικός ρευματοδότης και το σώμα σου καλός αγωγός.