Mortification - Scrolls of the Megilloth
Mortification-Scrolls of the Megilloth
Κάποτε αγοράζαμε βινύλια και cds συλλογές. Αν είναι δυνατόν...Και όμως. Εποχές προ νετ, mp3s, youtube και όποια πλατφόρμα μουσικής γνωρίζουμε πλέον, ψάχναμε οποιοδήποτε τρόπο να μάθουμε όσες περισσότερες μπάντες μπορούσαμε. Ατελείωτες ώρες στο ραδιόφωνο, αντιγραφές σε κασέτες από υλικό φίλου/γνωστού, αγορές γεμάτες ρίσκο με βάση κάποια πληρόφορία ή ενός τραγουδιού που θα είχαμε ακούσει. 1992 και στα χερια μου φθάνει ένα cd-συλλογή από ένα φίλο από θεσσαλονική. Είμαστε στα πρώτα βήματα μας στον ακραίο χώρο, η συλλογή ονομάζεται death is just the beginning (II) και ξεκοκαλίζουμε το βιβλιαράκι με τις πληροφορίες ακούγοντας τις δεκάδες μπάντες που περιέχει, όλες την ανερχόμενης Nuclear Blast Records. Πάρα πολλές μπάντες τις μάθαμε έτσι και μαζί και τους Αυστραλούς Mortification που έπαιζαν death metal με χριστιανικό στίχο που εκείνη την εποχή κυκλοφορούσαν το δεύτερο τους άλμπουμ, ‘’Scrolls of the Megilloth’’. Οι Mortification γενήθηκαν το 1990 από τις στάχτες των πιο heavy/power μεταλλάδων Light Force. O Steve Rowe (μπάσο/φωνή) μαζί με δυο νέα μέλη έβγαλαν το ομώνυμο thrash/death metal ντεμπούτο μέσω της Intense Records (εταιρία μόνο με χριστιανικές κυκλοφορίες). Ακολούθησαν τα ‘’Scrolls of the Megilloth’’ και ‘’Post Momentary Affliction’’ με διανομή και στην Ευρώπη κάνοντας τους γνωστότερους. O Jayson Sherlock (ντραμερ) αποχωρεί και μπαίνει στους Paramaecium (https://www.metalzone.gr/monuments/param%C3%A6cium-exhumed-earth) ενώ αργότερα φτιάχνει τους blackmetalάδες (χριστιανούς) Horde. Σύντομα θα αποχωρήσει και ο Michael Carlisle, αυτό όμως δεν θα σταματήσει τον Steve Rowe να συνεχίσει τους Mortification οι οποίοι δισκογραφούν μέχρι και σήμερα χωρίς βέβαια να συγκρίνονται με τα πρώτα τους βήματα.
Νυχτερινή εισαγωγή. Αναμονή για το τι θα ακολουθήσει. Είμαστε στο 1992 και ακόμα η μουσική μου ψυχή, χωρίς να είναι Tabula Rasa, έχει πολύ κενό χώρο για γραψιμο. Σύντομα καταποντιστικοί ρυθμοί και εξυψωτικά riffs θα αρχίσουν να σε χαρακώνουν. Ακραία φωνητικά, death metal φωνητικά και στίχοι από το κατά Μάρκου ευαγγέλιο. Σκοτεινά ομιχλώδης παραγωγή δημιουργεί μια αρκετά ζοφερή ατμόσφαιρα αλλά οι θρασοντεθάτοι ρυθμοί δίνουν στη ψυχή έναν τόνο έξαψης. Στο ‘’Terminate Damnation’’ ακούγεται ένα ηχητικό ολοκαύτωμα. Δεν ξεχνάμε ότι η Παλαιά Διαθήκη μπορεί να τρομάξει ακόμα περισσότερο και από ταινία τρόμου άρα δεν μας φαίνεται παράξενο το ότι μπορεί να συνδυαστεί ακραία μουσική με στίχους από τα ιερά βιβλία. Οι ρυθμοί πέφτουν, τα βορβορώδη φωνητικά σκίζουν τους ουρανούς και βρέχουν οξύ. Αν και τρίο, η συνθεση της μπάντας, ο θόρυβος που δημιουργούν θα μπορούσε να άνηκε σε λεγεώνα. Ας αναφερθεί εδώ ότι οι συνθέσεις και η στίχοι είναι δουλειά και των τριών μελών, είτε σε συνδυασμό είτε μόνα τους.
Θεωρώ το ‘’Scrolls of the Megilloth’’ τον πιο death metal δίσκο των Mortification. Με τον Douglas Saunders πίσω από την κονσόλα της παραγωγής να δημιουργεί ένα ογκώδη ήχο και τα μέλη της μπάντας να αναδομούν τη σύνθεση κάθε τραγουδιού ώστε να ανεβοκατεβαίνει σε ένταση και δύναμη και τελικά ο ακροατής να παίρνει στυφνό και ωμό ήχο. Τα riffs πάλλονται σπινθηροβόλα, βοθρώδη φωνητικά ξεχύνονται και κρουστικοί-θραυτικοί ήχοι ατιμαζουν πολλές evil μπάντες της εποχής τους. Ευλαβείς στίχοι που συνδυάζονται με τερατώδεις ήχους από τα τρίσβαθα της Ακραιότητας. Ύμνοι σαν το ‘’Raise the Chalice’’ με τις συνταρακτικές μπασογραμμές του να μας χορηγούν δόσεις αδρεναλίνης και την υποβόσκουσα σκοτεινή ατμόσφαιρα του να κάνει το τραγούδι να ακούγεται ‘’διαβολικό’’. Επείδή αναφερθήκαμε πολύ στη χριστιανική πλευρά των Mortification, μην φανταστείτε τίποτα υποκριτικούς στίχους που σου κουνάνε το δάκτυλο αλλά καλογραμμένα θέματα από την ‘’θετική’’ πλευρά. Το ομώνυμο είναι από τις καλύτερες στιγμές του δίσκου. Ατμοσφαιρική εισαγωγή, καταστροφικό παίξιμο στα τύμπανα που καταπονεί ακόμα και τη γη από κάτω τους (η φυγή του Sherlock στοίχισε πάρα πολύ στις δυναμικές της μπάντας). Riffs που θυσιάζονται στο βωμό του δυναμικού death metal και προσβάλουν τις μελωδίες.
Την σκυτάλη της θανατηφόρας πολεμομηχανής παίρνει το ‘’ Death Requiem’’ και δωρίζει την ολική του ισχύ μέσα από τις συχορδίες και τις απαγγελίες του. Τα πανέμορφα τυμπανιστικά γεμίσματα στο ‘’Inflamed’’ θα έπρεπε να διδάσκονται στους τωρινούς death metal (και όχι μόνο) ντράμερς που νομίζουν ότι μόνο η ταχύτητα ειναι το παν. Κλείσιμο με το σχεδόν 12λεπτο ‘’Ancient Prophecy’’ με την doomy ατμόσφαιρα του και τα πολλαπλά σολαρίσματα. Ο καλύtερος δίσκος των Mortification και ένα εξαιρετικό δείγμα δείγμα death metal των 90ς.