Zykes Cross - Altered States
Zykes Cross-Altered States
Πολλοί κατηγορούν τα 90ς ως την εποχή που το metal πήρε την κατιούσα. Τι λέτε μωρέ; Μπορεί στα 80ς να βγήκαν οι καλύτεροι δίσκοι σε αυτή τη μουσική αλλά στα 90ς το ακραίο (death και black ) metal έκανε την εμφάνιση σου με απίστευτες κυκλοφορίες. Όμως και ένα ακόμα είδος είχε την τιμητική του. Το Progressive Metal. Οι Dream Theater κάνουν την αρχή και μπάντες γεμάτες τεχνική και λυρισμό ξεπετάγονται σαν μανιτάρια σε όλο τον πλανήτη. Η Γερμανία υπήρξε από τις χώρες με τα πιο δυνατά χαρτιά. Ο κατάλογος ατελείωτος. Secrecy, Mekong Delta, Sieges Even, Jesters March, Mind Odyssey, Ivanhoe, Soul Cages, Vanden Plas, Poverty’s No Crime, Lanfear,, μπορώ να γράψω δεκάδες άλλα ονόματα. Και που να προσθέσουμε και τα πιο άγνωστα που αξίζουν σίγουρα ακροάσεων και αναφορών. Payne’s Gray, Life Artist, End Amen, Myrmidion Creed, Zykes Cross, Feetless Hands, Ricochet και αναρίθμητα άλλα συγκροτήματα. Κάποια χάθηκαν στη λήθη και οι πληροφορίες που έχουμε είναι λιγοστές. Οι Zykes Cross δημιουργήθηκαν το 1994 και κυκλοφόρησαν το ένα και μοναδικό τους δίσκο ‘’Altered States’’ το 1996 (και δυο demos πρωτύτερα) πριν το διαλύσουν ήσυχα. Ας ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά σε ένα δίσκο που αξίζει ενώ οι πάντες έχουν αδιαφορήσει γι αυτό.
Δεν είμαι σίγουρος αν κοιτώντας κάποιος το εξώφυλλο θα καταλάβαινε ότι επρόκειτο για progressive metal. Πάντοτε μου θύμιζε την επανακυκλοφορία του Penetration Point των Nasty Savage. Καμιά σχέση βέβαια. Και μόνο που δείχνει εγκέφαλο, θα έπρεπε να σκέφτομαι το αυτονόητο. Εγκεφαλικό, προοδευτικό, τεχνικό, μεταβαλλόμενο Metal. Και όντως είναι. Η πενταμελής παρέα από το Hattersheim γνωρίζει πώς να στροβιλίζει το μυαλό του ακροατή χωρίς να το φυγοκεντρίζει από τα αναγκαία υγρά του. Ο ήχος είναι αρκετά σκληρότερος από άλλες μπάντες του είδους με τις 2 κιθάρες να εκτελούν παγωμένα τον στόχο τους. Από την άλλη, πλήκτρα και φωνή ακολουθούν ένα σαφέστατα πιο μελωδικό δρόμο και λιώνουν μικρές δόσεις λυρισμού μέσα στο μεταλλικό τους χημείο. Οι ρυθμοί δεν είναι μονότονοι ή σταθεροί, ποικιλομορφούν με ανεβοκατεβάσματα εντάσεων και διαφορετικές οπτικές ηχητικών γωνιών. Μια γλυκιά ηχητική ανακατωσούρα θα σας εκπλήξει ευχάριστα και θα οδηγηθείτε στο κέντρο του ‘’Altered States’’ με κλειστά μάτια και ευγενικές κινήσεις. Σε αυτή τη φοβερή διαδρομή σας περιμένουν αρμονικές στιγμές όσο και να σας δημιουργούν ύπουλα ουλές.
Ο Jan Thomas είναι υπεύθυνος για τα πλήκτρα αλλά και για την εισαγωγή του ‘’Power Of Resistance’’, μια εισαγωγή που μου θύμισε Lake Of Tears. Άσχετη βέβαια η συνέχεια. Μύηση στον φανταστικό ηχητικό τους κόσμο μέσω ενορχηστρώσεων που σε ‘’αδειάζουν’’ όσο τα riffs διαξιφίζονται. Η φωνή είναι εκφραστικότατη και οι στίχοι, αν και ακούγονται ελαφρώς επικοί σε κάποια τραγούδια, το μήνυμα τους είναι πιο προσωπικό και έμμεσα κοινωνικό. Ευτυχώς είναι διαθέσιμοι στο βιβλιαράκι και αξίζουν ανάγνωσης και μετέπειτα, επιπλέουσας σκέψης πάνω σε αυτούς. Παρατήρησα ότι δεν υπάρχουν πολλά σολαρίσματα (υπάρχουν όμως) στο δίσκο παρά την πληθώρα riffs ενώ ένα μεγάλο ατού κατά την ακρόαση του δίσκου είναι οι τρομερά ενδιαφέρουσες αλλαγές σε ρυθμούς οι οποίοι δεν εξαντλούνται σε τεχνική αλλά πληρούν όλες τις προυποθέσεις για να μην σε αφήσουν σε χλωρό κλαρί όσο διαρκεί κάθε σύνθεση. Αναπόφευκτα και μοιραία, κάθε τραγούδι λειτουργεί αυτόνομα αλλά πάντοτε σαν μια ήρεμη θάλασσα που ο ακροατής χάνεται και αφήνεται έρμαια και ακυβέρνητα να οδηγηθεί από τα κύματα της. Έχουν περάσει ήδη τραγουδάρες σαν τα ‘’ Altered States’’, ‘’Absence Of Light’’, ‘’Power Of Resistance’’ αλλά όταν ακούγεται το ‘’Beholder’’, γονατίζω. Απλά και ξεκάθαρα. Άκρως μελωδικό, με ήχους που γιατρεύουν πληγές. Τα riffs καυτηριάζουν και η φωνή επουλώνει. Μπορεί να μιλάει για την σκλαβιά αλλά οι στίχοι μπορούν να ‘’φορεθούν’’ με πολλούς τρόπους. Και μουσικά… η κυριαρχία του λυρισμού, η επικράτηση του σεβασμού στην ανάγκη της έκφρασης του ίδιου του καλλιτέχνη.