TROTYL - Warrior: Anthology (1980-1990)
TROTYL - Warrior: Anthology (1980-1990)
Ο δρόμος για την κόλαση είναι γεμάτος καλές προθέσεις. Έτσι, λοιπόν, και τα κομμουνιστικά καθεστώτα ξεκίνησαν με ευγενείς σκοπούς για να καταλήξουν τελικά σε καθεστώτα τυραννίας. Μην γελιέστε. Ανεξαρτήτως της ιδεολογικής σας πεποίθησης, η συγκέντρωση εξουσίας σ’ ένα άτομο ή σε ομάδα ατόμων οδηγεί πάντα σε δικτατορίες και καταπιεστικές κυβερνήσεις.
Η παραπάνω εισαγωγή μου έγινε για το λόγο ότι οι TROTYL ιδρύθηκαν το 1979 στην κομμουνιστική Βουλγαρία κι έκαναν το λάθος να τους αρέσει η heavy metal μουσική και η επιθυμία τους να δημιουργήσουν ανάλογες συνθέσεις (σημ. ειλικρινά δεν κατάλαβα γιατί οι Κομμουνιστές κυνήγησαν ένα είδος μουσικής που ξεπήδησε από τα σπλάχνα της εργατικής τάξης). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μπάντα για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του '80 να μπει στη μαύρη λίστα των Κομμουνιστικών αρχών της χώρας της κι επειδή πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα δεν υπήρχαν ιδιωτικά στούντιο ηχογράφησης, είχε αποκλειστεί η πρόσβασή της σε οποιοδήποτε κρατικό στούντιο. Έτσι συνθέσεις που δημιούργησε εκείνη την περίοδο(1980 έως 1990) δεν υπήρχαν σε αυθεντικές ηχογραφήσεις.
Αυτή την αδικία ήρθε να διορθώσει η παρούσα κυκλοφορία όπου τα 3 αρχικά μέλη του συγκροτήματος βρέθηκαν μαζί και με την βοήθεια του νυν τραγουδιστή της μπάντας Dragomir Dragiev ηχογράφησαν τις 12 συνθέσεις που υπάρχουν εδώ και δημιουργήθηκαν στην περίοδο από το 1980 έως 1990. Μάλιστα η μπάντα κατάφερε να διατηρήσει τον χαρακτήρα τους αναλλοίωτο όπως πρωτοπαίχτηκαν.
Το μουσικό ύφος του συγκροτήματος είναι αυτό του κλασσικού heavy metal και φυσικά την εποχή που δημιουργήθηκαν ήταν αδύνατο να μείνουν ανεπηρέαστοι από το NWOBHM κίνημα και γενικά την Βρετανική metal σκηνή. Οπότε οι επιρροές από JUDAS PRIEST, DIAMOND HEAD, SAXON και σε μικρότερο βαθμό από IRON MAIDEN δίνουν και παίρνουν χωρίς, όμως, ποτέ να καταλήγουν σε εύκολο μιμητισμό. Επίσης στην σύνθεση «The March [1988]» θα ανακαλύψετε μια έντονη επίδραση συγκροτημάτων όπως οι MANOWAR κι OMEN. Πρόκειται για την πιο επική σύνθεση που περιέχει η παρούσα κυκλοφορία. Τέλος στην σύνθεση «Lunatic [1987]» υπάρχει κατά τον γράφοντα μια πινελιά από ACCEPT.
Βάζοντας έναν επίλογο στην παρουσίαση αυτή δεν μπορώ παρά να πω ότι σέβομαι απεριόριστα την προσπάθεια των μουσικών αυτών που μέσα σ’ ένα εχθρικό γι’ αυτούς περιβάλλον διατήρησαν την φλόγα της μουσικής μας ζωντανή κι ότι κατάφεραν να διασώσουν τις συνθέσεις που περιέχονται εδώ για να έχουμε εμείς την ευκαιρία να τις ακούσουμε. Πέραν, όμως, της ιστορικής αξίας της κυκλοφορίας αυτής, πρόκειται επίσης για μια πολύ ποιοτική δουλειά κλασσικού heavy metal που διαθέτει προσωπικότητα και ποικιλία. Αξίζει να μπείτε στην διαδικασία να τους ακούσετε.